Lazania po polsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam tradycyjną lazanię. Dziś postanowiłam trochę wyjść poza ustalone ramy i połączyć jej włoski charakter z naszą tradycyjną kuchnią. Przepis znalazłam w jakiejś książce, trochę go zmodyfikowałam... Wyszło, jak stwierdziła moja lubiąca eksperymenty rodzina, bajecznie!

  • 60 min

Składniki:

  • - 8 ziemniaków ugotowanych w osolonej wodzie i pokrojonych w plastry
    - 60 dag piersi z kurczaka
    - czosnek, 4 ząbki
    - 1 duży por
    - 500 ml śmietany
    - 4 jajka
    - opakowanie startej mozarelli
    - czosnek granulowany
    - suszone warzywa (marchew, pietruszka, seler) do przyprawienia
    - oregano
    - sól, pieprz
    - oliwa z oliwek do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Lazania po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dusimy pora i mięso 1. Umyte mięso pokroić w cienkie paski. Pora pokroić w plasterki. Obsmażyć pora i mięso na oliwie, doprawiając przyprawami. Czosnek przepuścić przez praskę, dodać do reszty. Wlać połowę śmietany i dusić wszystko na małym ogniu przez około 10 min.
  • plastry ziemniaków w śmietanie i jajku 2. Pozostałą śmietanę mieszamy z jajkami. Dodajemy podgotowane plastry ziemniaków, doprawiamy.
  • lazania posypana mozarellą 3. Mięso z porem i sosem śmietanowym wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć plastry ziemniaków wraz ze śmietaną i jajkiem.Posypać wszystko startą mozarellą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować