Lazania po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, smażymy. Doprawiamy. Pieczarki kroimy w plastry, pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do mięsa. Chwilę dusimy. Dodajemy koncentrat i zagotowujemy.
2.Makaron gotujemy ok. 5 minut we wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju. Odcedzamy, rozkładamy osobno i studzimy.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wkładamy 1/2 makaronu (2 warstwy po 3 płaty) i przykrywamy 1/2 sosu. Czynność powtarzamy. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Przykrywamy serem i zapiekamy jeszcze ok. 5 minut.
Komentarze