Lazania po polsku

5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie sprawia mi ogromną frajdę.

Składniki:

  • ● 12 płatów lasagne
    ● 30 dag mielonego mięsa, np. z łopatki
    ● 2 duże pomidory
    ● łyżka koncentratu pomidorowego
    ● cebula
    ● olej
    ● 2 ząbki czosnku
    ● po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, oregano, bazylii, curry i słodkiej mielonej papryki
    ● sól, pieprz
    ● 20 dag pieczarek
    ● 10 dag plastrów żółtego sera
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lazania po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, smażymy. Doprawiamy. Pieczarki kroimy w plastry, pomidory obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do mięsa. Chwilę dusimy. Dodajemy koncentrat i zagotowujemy.
  • 2. Makaron gotujemy ok. 5 minut we wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju. Odcedzamy, rozkładamy osobno i studzimy.
  • 3. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Wkładamy 1/2 makaronu (2 warstwy po 3 płaty) i przykrywamy 1/2 sosu. Czynność powtarzamy. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Przykrywamy serem i zapiekamy jeszcze ok. 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować