Lawendowe motylki

0 (0 ocen)

Bardzo kruche, słodko-kwaśne z lekką nutką goryczki, ciasteczka bez jajek. Przepis zaczerpnęłam z bloga http://czympachnieuzakow.blox.pl/html

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
    80 g drobnego cukru do wypieków
    75 g mąki ryżowej
    75 g mąki żytniej chlebowej
    100 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania i ewentualnego zagęszczenia ciasta
    opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    1 dokładnie wyszorowana i sparzona cytryna
    łyżka suszonych kwiatów lawendy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Lawendowe motylki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki ciasta 1. Mikserem spieniłam miękkie masło, dodałam do niego przesiane mąki, cukier, cukier waniliowy, otartą z cytryny skórkę i wyciśnięty z niej sok oraz kwiaty lawendy.
  • Zagniecione ciasto 2. Najpierw miksowałam przez chwilkę mikserem, żeby wszystkie składniki się połączyły, a następnie szybko zagniotłam ciasto dłonią. Ciasto zawinęłam w folię i umieścić na pół godziny w lodówce.
  • Wycinanie ciasteczek 3. Schłodzone rozwałkowałam na podsypanym mąką pszenną na grubość ok. 5 mm i wycięłam foremką nieduże motylki.
  • Ciasteczka przed pieczeniem 4. Wycięte ciasteczka ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Po wyjęciu z piekarnika 5. Piekłam w temperaturze 160C termo obieg przez około 15 minut do lekkiego zrumienienia.
    Po przestudzeniu ciasteczka oprószyłam cukrem pudrem.

Porady

Jeśli do ciasta dodamy mniej skórki cytrynowej, albo całkiem z niej zrezygnujemy, ciasteczka nie będą miały goryczki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lawenda Mąka ryżowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować