Lasagne z sosem pomidorowym i szpinakiem

4.5 (199 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pysze włoskie danie z dwoma rodzajami farszu i beszamelem, idealne na duży głód.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400 g mrożonego szpinaku
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki śmietany
    Szczypta gałki muszkatołowej
    200g mięsa mielonego
    Cebula
    Słoik pasaty pomodorowej
    Zioła prowansalskie
    Olej
    Sól
    Pieprz
    0,5 l mleka
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    Makaron lasagne
    200 g sera
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne z sosem pomidorowym i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak z czosnkiem podsmżamy na oleju, mieszamy ze śmietaną.
    Mięso mielone smażymy wraz z posiekaną cebulą, dodajemy zioła prowansalskie i pasate pomidorową, chwilę dusimy.
    Z dwóch łyżek mąki i dwóch łyżek mleka przygotowujemy zasmażkę, zalewamy mlekiem i mieszamy na wolnym ogniu aż sos zgestnieje.
    W naczyniu żaroodpornym ukladamy płaty makaronu, polewamy 1/3 beszamelu, wykładamy farsz mięsny, ukladamy kolejne płaty makaronu, polewamy 1/3 beszamelu, wykładamy farsz szpinakowy, przykrywamy makaronem, zalewamy pozostałym beszamelem i posypujemy startym serem. Zapiekany 45 minut w piekarniku rozgrzanym w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować