Lasagne z sosem pomidorowym i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak z czosnkiem podsmżamy na oleju, mieszamy ze śmietaną.
Mięso mielone smażymy wraz z posiekaną cebulą, dodajemy zioła prowansalskie i pasate pomidorową, chwilę dusimy.
Z dwóch łyżek mąki i dwóch łyżek mleka przygotowujemy zasmażkę, zalewamy mlekiem i mieszamy na wolnym ogniu aż sos zgestnieje.
W naczyniu żaroodpornym ukladamy płaty makaronu, polewamy 1/3 beszamelu, wykładamy farsz mięsny, ukladamy kolejne płaty makaronu, polewamy 1/3 beszamelu, wykładamy farsz szpinakowy, przykrywamy makaronem, zalewamy pozostałym beszamelem i posypujemy startym serem. Zapiekany 45 minut w piekarniku rozgrzanym w temperaturze 180 stopni.
Komentarze