Cannelloni ze szpinakiem i sosem pomidorowym

  • wyświetlono: 2345 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

A to jest coś, co kocha cała moja rodzina... Makaron, bogate wnętrze ze szpinaku i sera (oj, bali się spróbować) i obfity sos mięsno-pomidorowy - to ukłon w stronę mego męża-mięsożercy... Całość na 6.

aczp1
  • 6 porcje
  • Trudny

Składniki

- rurki cannelloni: 18 sztuk
- szpinak: 450 gramów
- czosnek: 6 ząbków
- cebula: 2 sztuki
- Ser biały: 200 gramów
- masło: 1 łyżka
- mąka: 1 łyżka
- mleko: 2 szklanki
- gałka muszkatołowa tarta: 1 szczypta
- ser żółty: 150 gramów
- mięso wieprzowe mielone: 300 gramów
- przecier pomidorowy w kartoniku: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Cannelloni ze szpinakiem i sosem pomidorowym

  • cannelloni ze szpinakiem1. Czosnek (3 ząbki) przecisnąć przez praskę, podsmażyć króciutko na rozgrzanej oliwie (uważać, żeby się nie przypalił), dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak (w liściach jest lepszy od rozdrobnionego), chwilę razem smażyć, przyprawić solą, pieprzem, wymieszać z ricottą lub rozdrobnionym twarogiem, doprawić solą i pieprzem (masa powinna być pikantna). Tak przygotowaną masą napełniać rurki makaronu.
  • cannelloni ze szpinakiem2. Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, chwilkę przesmażyć, powoli dolewać mleko, uważając, aby nie zrobiły się grudki, gotować ok. minuty. Doprawić solą i gałką muszkatołową.

    Do płaskiego żaroodpornego naczynia wlać na dno trochę sosu beszamelowego, ułożyć w jednej warstwie rurki z farszem szpinakowym, zalać resztą sosu (ważne, aby rurki były dokładnie nim pokryte), posypać startym serem, zapiekać ok. 30 minut w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika można sprawdzić, czy makaron jest miękki.
  • 3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pozostały czosnek, posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać mięso mielone, usmażyć, dodać przecier pomidorowy i tyle wody, aby powstał sos mięsny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • cannelloni ze szpinakiem4. Podawać rurki cannelloni polane mięsnym sosem i posypane startym żółtym serem (najlepiej parmezanem). Zamiast sosu mięsnego można podać cannalloni z sosem pomidorowym – dla wegetarian. Obie wersje są super pyszne i jeśli się trochę poćwiczy, wcale nie takie czasochłonne, jak się wydaje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

makaronszpinakcannellonikuchnia włoskaobiadkuchnia polskaELLE_italiasospomidorowy

Komentarze

Podobne przepisy

Cannelloni

Dodane przez: FiorOf

Cannelloni ze szpinakiem i serem feta

Ponieważ należę do fanów szpinaku...

image-18xjju7

Dodane przez: natalia2004

cannelloni ze szpinakiem, fetą i suszonymi...

Pyszna wegetariańska zapiekanka

image-0ckq4lt

Dodane przez: Mniam1

Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym

Bezmięsne klopsiki z kaszy jaglanej...

Cannelloni ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem

Dodane przez: agatab

Cannelloni ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem

To Cannelloni wyszło przesamczne!...

Cannelloni w sosie pomidorowym

Dodane przez: joanna30

Cannelloni w sosie pomidorowym

Pyszny i sycący obiad dla całej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE