Łaciatek z masą budyniową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moje ulubione połączenie - budyń, galaretka i wisienki :) Przepis na tortownicę 26 cm.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3-4 jajka (w zależności od wielkości),
    szczypta soli,
    2 łyżki śmietany,
    350 g masła roślinnego,
    1 cukier wanilinowy,
    szklanka cukru pudru,
    100 g cukru kryształ,
    250 g mąki krupczatki,
    15-20 dag kakao,
    1 budyń waniliowy,
    250 ml mleka,
    1 czerwona galaretka,
    wiśnie do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łaciatek z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy budyń, dodając 100 g cukru (jeżeli budyń zawiera cukier - pomijamy ten z przepisu). Pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Cukier puder i wanilinowy łączymy i ucieramy z 200g masła roślinnego. Stopniowo dodajemy mąkę, żółtka i śmietanę.
  • 3. Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy pianę. Dodajemy stopniowo do masy i lekko mieszamy.
  • 4. Na uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną niewielką ilością mąki tortownicę wykładamy 2/3 masy.
  • 5. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao, mieszamy. Wykładamy na jasne ciasto łyżką, formując kulki. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 st.C i pozostawiamy do wystygnięcia.
  • 6. Pozostałe 150g masła ucieramy z wystudzonym budyniem. Wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki, aby stężało.
  • 7. Opłukane i wydrylowane wiśnie układamy na kremie, delikatnie dociskając.
  • 8. Galaretkę rozpuszczamy, studzimy. Zalewamy wiśnie. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Zamiast budyniu można użyć gotowego kremu karpatkowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kakao Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować