Moje ulubione połączenie - budyń, galaretka i wisienki :) Przepis na tortownicę 26 cm.
1 godz. 10 min
Składniki:
3-4 jajka (w zależności od wielkości),
szczypta soli,
2 łyżki śmietany,
350 g masła roślinnego,
1 cukier wanilinowy,
szklanka cukru pudru,
100 g cukru kryształ,
250 g mąki krupczatki,
15-20 dag kakao,
1 budyń waniliowy,
250 ml mleka,
1 czerwona galaretka,
wiśnie do dekoracji
Łaciatek z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy budyń, dodając 100 g cukru (jeżeli budyń zawiera cukier - pomijamy ten z przepisu). Pozostawiamy do wystygnięcia.
2.Cukier puder i wanilinowy łączymy i ucieramy z 200g masła roślinnego. Stopniowo dodajemy mąkę, żółtka i śmietanę.
3.Z białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy pianę. Dodajemy stopniowo do masy i lekko mieszamy.
4.Na uprzednio wysmarowaną tłuszczem i posypaną niewielką ilością mąki tortownicę wykładamy 2/3 masy.
5.Do 1/3 ciasta dodajemy kakao, mieszamy. Wykładamy na jasne ciasto łyżką, formując kulki. Pieczemy 35 minut w temperaturze 175 st.C i pozostawiamy do wystygnięcia.
6.Pozostałe 150g masła ucieramy z wystudzonym budyniem. Wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki, aby stężało.
7.Opłukane i wydrylowane wiśnie układamy na kremie, delikatnie dociskając.
8.Galaretkę rozpuszczamy, studzimy. Zalewamy wiśnie. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Porady
Zamiast budyniu można użyć gotowego kremu karpatkowego.
Komentarze