PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Rolada z galaretkąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/71/04040593f8812987ce44721c0cb171443dc7259f.jpeg15191743http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/rolada-z-galaretka-2
1.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 200ml wody. Pozostawiamy do całkowitego stężenia.
2.
Białka ubijamy i solą na sztywno, dodajemy cukier puder.
3.
Do ubitej piany dodajemy żółtka, cukier waniliowy ciągle miksując. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do masy, cały czas miksując.
4.
Dodajemy kakao i wodę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
5.
Blachę z piecyka (u mnie o wym. 36 x 36cm) smarujemy lekko olejem, wykładamy papierem do pieczenia.
6.
Na blachę wylewamy ciasto, wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 200st. C. Po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem na środku, czy biszkopt jest gotowy.
7.
Jeszcze gorący biszkopt przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i zawijamy ciasno w rulon. Pozostawiamy do wystygnięcia.
8.
Galaretki malinowe rozpuszczamy w 250ml wody. Pozostawiamy do wystygnięcia.
9.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Cukier puder mieszamy z zagęstnikiem i dodajemy porcjami do śmietany.
10.
Tężejącą, ale nadal płynną galaretkę, wlewamy małym strumieniem do bitej śmietany cały czas miksując. Ubijamy do powstania jednolitej różowej pianki.
11.
Z przygotowanej wcześniej galaretki truskawkowej wycinamy pasek w kształcie prostopadłościanu.
12.
Wystudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną, na brzegu układany pasek galaretki. Ciasto zawijamy. Odstawiamy na ok. pół godziny do lodówki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze