Łaciate babeczki

4.5 (152 ocen)

Lubię czasem zrobić po prostu coś prostego ;) Tym razem były to dwukolorowe babeczki. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szkl mąki pszennej
    1 szkl cukru
    1 op. cukru waniliowego (16 g)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1/3 szkl oleju
    1 szkl śmietany 18%

    Dodatkowo:
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Pieczeń

Łaciate babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej i śmietanę połączyć w misce. Do innego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukry. Mokre składniki przelać do suchych i za pomocą łyżki krótko wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wsypać kakao, a do drugiej mąkę, wymieszać. Do papilotek nakładać na przemiennie jasne i ciemne ciasto (do 3/4 wysokości papilotek- urosną!) Piec w 180 st.C przez 20-25 minut do "suchego patyczka". Babeczki są gotowe, gdy z piekarnika wydobywa się piękny zapach ;). Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Dodatkowo można posypać je cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!

Porady

Przepis na około 12 babeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować