Ciasto łabędzi puch z malinami

4.5 (142 ocen)

Lekkie, słodkie malinowo - kokosowe ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki tortowej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka wody
    - 1 łyżka oleju
    - cukier waniliowy
    - 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    - 2 czerstwe bułki kajzerki
    - 3 szklanki mleka
    - 1/2 szklanki cukru
    - cukier waniliowy
    - 10 dag wiórków kokosowych
    - 1 kostka masła
    - 2 szklanki świeżych malin

    Posypka:
    - 2 łyżki masła
    - 10 dag wiórków kokosowych
    - 1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto łabędzi puch z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać olej, wodę, dosypać obie mąki, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki i piec w temp. 180 st.C przez ok. 30 minut.

    Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut. Odstawić masę do wystygnięcia.
    Masło utrzeć mikserem na puch, dodając po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.

    Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować cieniutko kremem i ułożyć na nim umyte malin, trochę kremu pozostawić na wierzch resztą przykryć maliny, ułożyć drugą część ciasta i posmarować pozostałym kremem.


    Masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. Mieszać, aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa. Całość schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować