Kurczak ze śliwkami

4.49 (200 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zupełnie nowy smak kurczaka.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ćwiartki kurczaka 3
    suszone śliwki bez pestek 20 dag
    liść laurowy 3-4
    szalotki 8
    pieczarki małe 20 dag
    cukier 2-3 łyżeczki
    musztarda Dijon 1 łyżka
    koncentrat pomidorowy 1 mała puszka
    piwo 1 szklanka
    bulion drobiowy 1 szklanka
    mąka ziemniaczana 3 płaskie łyżeczki
    sok z cytryny 3 łyżeczki
    natka pietruszki 2-3 łyżeczki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie sosu do kurczaka ze śliwkami. 1. Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje i obrać ze skórki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, obsypać śliwkami suszonymi i obłożyć liśćmi laurowymi, odstawić.
    Ze skórek kurczaka wytopić tłuszcz i podsmażyć na nim cebulkę (przekrojoną na 2 lub 4 części). Umyć pieczarki (jeśli duże, to przekroić), dodać do cebulki. Posypać cukrem, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, piwo i bulion, przyprawić solą i pieprzem, zagotować. Sosem zalać kurczaka. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
    Mąkę wymieszać z sokiem z cytryny i pietruszką (można dodać odrobinę wody). Wlać do kurczaka, zapiekać kolejne 10-15 minut. Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem lub innymi kluseczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować