Kurczak ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszne i sycące danie, idealne z kaszami.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kurczak tuszka 1.4 kg
    śliwki wegierki 300 g
    jabłka 2 szt.
    cebula duża
    bulion
    majeranek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na porcje, opruszyć solą i pieprzem.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka.
  • 3. W rondlu rozgrzać olej. Zrumienić kawałki kurczaka, dodać cebulę. Razem krótki podsmażyć. Podlać bulionem, opruszyć majerankiem. Dusić na małym ogniu do miękkości około 40 minut.
  • 4. Owoce umyć. Jabłka pokroić na cząstki usuwając gniazda nasienne. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w paski.
  • 5. Owoce dodać do mięsa pod koniec duszenia.
  • 6. Podawać z kaszami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kurczak Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować