Kurczak zapiekany z serem, musztardą i oliwkami

4.5 (160 ocen)

Uwielbiam kurczaka zapiekanego z różnymi dodatkami, tym razem zdecydowałam się zrobić lekko pikantne filety z wyrazistą w smaku "kołderką", wyszło super, polecam :)

Składniki:

  • 8 małych piersi z kurczaka

    marynata:

    5 łyżek oliwy z oliwek
    sok z połowy cytryny
    łyżka papryki słodkiej
    łyżka sosu tabasco
    łyżeczka czosnku

    dodatki:

    3 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
    łyżka suszonej cebuli
    3 czarne oliwki
    3 zielone oliwki (użyłam nadziewanych papryką)
    2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    6-7 łyżek startego sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Kurczak zapiekany z serem, musztardą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak zapiekany z serem, musztardą i oliwkami 1. Oczyszczone filety z kurczaka lekko rozbijamy i wkładamy do marynaty na co najmniej pół godziny.

    Po tym czasie podsmażamy je z obu stron na mocno rozgrzanej patelni.

    Podsmażone układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wszystkie dodatki łączymy ze sobą i układamy po łyżce na każdym filecie.
  • Kurczak zapiekany z serem, musztardą i oliwkami 2. Zapiekamy w 180 stopniach około 10 minut.

    Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować