Kurczak gości często na moim stole i staram się go przygotowywać na różne sposoby- tak żeby się nie znudził...Jest to ciekawy, smaczny i odmienny sposób na przyrządzenie kurczaka.
60 min
Składniki:
2 podwójne filety z piersi kurczaka
2 marchewki
Ok. 10 dużych pieczarek
½ czerwonej papryki
Przyprawa do kurczaka
1 opakowanie zupy cebulowej
1 opakowanie zupy borowikowej
50 ml śmietany 12%
200 ml wody
Kurczak z warzywami w zupie cebulowej i borowikowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z piersi kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy poziomo na cieńsze plastry. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka.
Warzywa myjemy. Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach, paprykę kroimy w kostkę a pieczarki w plastry. Wszystko mieszamy.
Filety obsmażamy na rozgrzanej patelni.
2.W naczyniu żaroodpornym układamy ½ porcji warzyw, obsmażone filety z kurczaka i przykrywamy resztą warzyw
3.Zupy mieszamy z 50 ml śmietany i 200 ml wody. Zalewamy kurczaka. Pieczemy pod przykryciem około 35-40 minut w 190*C.
Komentarze