Karkówka w zupach (cebulowej i borowikowej)

4.77 (176 ocen)

Przepyszny sposób na soczystą, aromatyczną karkówkę, która zadowoliła podniebienia wszystkich moich gości. Podczas pieczenia z zup wytwarza się aromatyczny sosik. Kolejna wersja obiadu, który ''robi się sam'' :)

Składniki:

  • 1-1,5 kg karkówki
    1 duża cebula
    garść suszonych grzybów- wcześniej namoczonych i ugotowanych (można pominąć całkowicie)
    opakowanie zupy cebulowej francuskiej
    opakowanie zupy borowikowej
    150 ml kwaśnej śmietany np 12%
    sól
    pieprz
    suszone płatki czosnku
    ulubione zioła- u mnie liście kolendry, natka pietruszki, majeranek
Wystaw ocenę:

4.77 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w zupach (cebulowej i borowikowej) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karkówka w zupach 1. Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry ok 1 cm. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  • Karkówka w zupach 2. Mięso lekko oprószyć solą, pieprzem i przyprawami. Cebulę pokroić w piórka i rozłożyć na mięsie. Do garnuszka wsypać obie zupy i zalać 2 szklankami zimnej wody, dodać grzyby i śmietanę. Roztrzepać rózgą.
  • Karkówka w zupach 3. Gotowym sosem polać mięso. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ok 180 - 200 stopni i piec pod przykryciem ok 1 godziny. Po godzinie zdjąć folię i piec jeszcze pół godziny aż mięso się zarumieni a sos całkowicie zetnie. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Podawać z ziemniakami, różnymi kaszami, kluskami śląskimi lub kopytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować