Kurczak w zalewie octowej z bukietem warzyw

5 (1 ocen)

  • 30 min

Pierwszy raz w ten sposób przygotowałam kurczaka, więc z pewną obawą podałam go gościom. Okazał się jednak hitem na przyjęciu. Polecam serdecznie:)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    2 jajka
    3 łyżki śmietany
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka dowolnej musztardy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    Ostra mielona papryka
    Suszony tymianek
    Sól, pieprz
    600 – 700g filetu z kurczaka

    Zalewa octowo - warzywna:
    1l wody
    2/3 szklanki octu 10%
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżeczka soli
    Ząbek czosnku
    1 czerwona papryka
    500g pieczarek
    200g ogórków kiszonych
    3 duże cebule
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Sałatki Przystawki

Kurczak w zalewie octowej z bukietem warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe: Filet umyć, pokroić w równą 1 cm kostkę. Pozostałe składniki zmiksować ze sobą, doprawić. Kawałki kurczaka połączyć z ciastem, usmażyć na głębokim tłuszczu, dokładnie odsączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
  • 2. Zalewa octowo - warzywna: Paprykę pokroić w paski, cebulę w grubsze piórka. Pieczarki i ogórki w talarki. Wodę zagotować z cukrem, octem, solą, czosnkiem, zielem i liściem. Gdy zawrze dołożyć pokrojone warzywa. Gotować razem ok. 5 minut, cebula ma być dość miękka, ale jeszcze chrupiąca. Do wystudzonej zalewy włożyć uprzednio przygotowanego kurczaka. Przechowywać w lodówce nawet do 5 – 6 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Sałata Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować