Kurczak w rozmarynie

0 (0 ocen)

Aromatyczne mięso idealne na niedzielny obiad

Składniki:

  • 4 nogi z kurczaka (udo + podudzie)
    1 cytryna
    1/2 gałązki świeżego rozmarynu do marynaty + 2-3 gałązki do pieczenia
    2 małe lub 1 duży ząbek czosnku
    2 łyżki oliwy
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w rozmarynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytrynę parzymy wrzątkiem i kroimy w "ósemki"
    Odrywamy igiełki rozmarynu od łodygi (1/2 gałązki) i drobno siekamuy
    Czosnek obieramy i drobno siekamy lub miażdżymy w prasce
    Posiekany rozmaryn i czosnek łączymy z oliwą - uzyskujemy marynatę
    Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do naczynia z przykrywką lub do worka ze struną, dorzucamy cząstki cytryny, zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2-3h (może być na całą noc)
    Po zamarynowaniu kurczaka, gdy przyjdzie czas pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu, opcja grzania od góry i od dołu), a mięso wyjmujemy z lodówki ok 30min przed wstawieniem do piekarnika
    Rozkładamy udka na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym wraz z marynatą, oprószamy solą i pieprzem, obkładamy kawałkami cytryny, dokładamy 2-3 gałązki świeżego rozmarunu
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 1,5h (pod koniec pieczenia, jeśli skórka wydaje się Wam za mało rumiana, można włączyć opcję grill)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować