4 nogi z kurczaka (udo + podudzie)
1 cytryna
1/2 gałązki świeżego rozmarynu do marynaty + 2-3 gałązki do pieczenia
2 małe lub 1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz
Kurczak w rozmarynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytrynę parzymy wrzątkiem i kroimy w "ósemki"
Odrywamy igiełki rozmarynu od łodygi (1/2 gałązki) i drobno siekamuy
Czosnek obieramy i drobno siekamy lub miażdżymy w prasce
Posiekany rozmaryn i czosnek łączymy z oliwą - uzyskujemy marynatę
Mięso nacieramy marynatą i wkładamy do naczynia z przykrywką lub do worka ze struną, dorzucamy cząstki cytryny, zamykamy i odstawiamy do lodówki na 2-3h (może być na całą noc)
Po zamarynowaniu kurczaka, gdy przyjdzie czas pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (bez termoobiegu, opcja grzania od góry i od dołu), a mięso wyjmujemy z lodówki ok 30min przed wstawieniem do piekarnika
Rozkładamy udka na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym wraz z marynatą, oprószamy solą i pieprzem, obkładamy kawałkami cytryny, dokładamy 2-3 gałązki świeżego rozmarunu
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 1,5h (pod koniec pieczenia, jeśli skórka wydaje się Wam za mało rumiana, można włączyć opcję grill)
Komentarze