Pieczona dynia w rozmarynie

4.5 (141 ocen)

  • 40 min

Moja pieczona dynia jest słodka, mięciutka, pachnąca ziołami i lekko orzechowa w smaku, chociaż wyglądem przypomina marchewkę, a konsystencją pieczonego batata.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    • 1/2 dyni, u mnie mała Hokkaido
    • 3 łyżki oliwy
    • sól, pieprz do smaku
    • kilka gałązek rozmarynu
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona dynia w rozmarynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
    • Oliwę rozmieszać z solą, pieprzem i posiekanymi igiełkami rozmarynu.
    • Marynować dynię w oliwie przez kilka godzin w lodówce.
    • Piekarnik nastawić na 200 st.C.
    • Dynię przełożyć do naczynia do zapiekania.
    • Piec 30-40 minut, aż dynia będzie miękka.

Porady

Dynia to bogactwo zdrowia, zawiera liczne witaminy, mikro- i makroelementy. Ostatnio bardzo popularna wśród gatunków dyń jest właśnie Hokkaido. Łatwa w obróbce, dobrze się kroi, a skóra nie wymaga obierania, bo doskonale zmięknie przy pieczeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować