Kurczak w estragonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać 2-3 łyżeczki oleju, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę i łyżeczkę suszonego estragonu. Podsmażyć aż cebula się zeszkli. Włóż na patelnię filety z kurczaka i smaż 5 minut aż się lekko zarumieni. Odwróć na drugą stronę i dodaj wino. Poczekaj aż płyn zacznie wrzeć, wsyp sól, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu aż mięso będzie gotowe (10 minut lub dłużej). Kurczaka zdejmij z patelni. Do wrzącego płynu dodaj śmietanę, resztę estragonu, dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem. Gotowym sosem polej kurczaka.
Porady
Filet dobrze jest podzielić na 3-4 mniejsze części. Danie najlepiej smakuje z ryżem.
Komentarze