Kurczak w estragonie

0 (0 ocen)

  • 10 min

Idealny na elegancki, niedzielny obiad lub uroczystą kolację.

  • 10 min

Składniki:

  • podwójny filet z piersi kurczaka
    1 cebula
    80 ml białego wina
    60 ml gęstej śmietany
    3 łyżeczki suszonego estragonu
    1/4 łyżeczki soli
    świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Kurczak w estragonie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżeczki oleju, wsypać pokrojoną w kostkę cebulę i łyżeczkę suszonego estragonu. Podsmażyć aż cebula się zeszkli. Włóż na patelnię filety z kurczaka i smaż 5 minut aż się lekko zarumieni. Odwróć na drugą stronę i dodaj wino. Poczekaj aż płyn zacznie wrzeć, wsyp sól, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu aż mięso będzie gotowe (10 minut lub dłużej). Kurczaka zdejmij z patelni. Do wrzącego płynu dodaj śmietanę, resztę estragonu, dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw świeżo mielonym pieprzem. Gotowym sosem polej kurczaka.

Porady

Filet dobrze jest podzielić na 3-4 mniejsze części. Danie najlepiej smakuje z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Estragon Kurczak Śmietana Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować