Kurczak na słodko i ostro

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słodkie jak miód i diabelsko ostre

  • 30 min

Składniki:

  • Porcja dla 4 osób
    * 4 torebki ryżu ciemnego ( można biały według uznania)
    * O,9kg fileta z kurczaka
    * 3 duże marchewki
    * 1 brokuł średnia
    * 1 puszkę kukurydzy
    * 1 paprykę czerwoną
    * O,4kg fasolki szparagowej ( zielona lub żółta kto jak woli)
    * 1 przyprawa curry
    * 6 łyżek miodu
    * sól i pieprz
    * olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak na słodko i ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Warzywa:
    * marchew kroimy na plastry
    * brokuł dzielimy na mniejsze części
    * fasolkę kroimy na 3cm długości
    Wszystkie te warzywa gotujemy na pół miękko w osobnych naczyniach oczywiście do wody dodajemy soli.
  • filet na oleju smaży się 2. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
  • Filet z kurczaka dodajemy curry, sól i pieprz 3. Gdy jest miękki dodajemy opakowanie curry doprawiamy solą.
  • 4. Kukurydzę oddzielamy od zalewy. Paprykę czerwoną myjemy oczyszczamy i kroimy na małe paski długości 3cm.
  • wszystkie składniki plus miód 5. Wszystkie składniki:
    marchew, brokuł, fasolkę, kukurydzę, paprykę i fileta przekładamy do dużej patelni. Podlewamy małą ilością oleju i wody. Dodajemy 6 łyżek miodu, sól i pieprzu tyle w zależności jak mocno chcemy uzyskać pieprzne, ja dodaję 1 małą płaską łyżeczkę.
  • Gotowe danie 6. Podajemy na talerzu najpierw ryż rozgarniamy na boki i w środek warzywa + filet. Życzę SMACZNEGO :)

Porady

Pieprz i miód dodawać w takiej ilości kto jak lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Miód Pieprz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować