Pieczony kurczak z nadzieniem owocowym na sposób afrykański bo wyśmienite mięsko na świąteczny lub niedzielny obiad.
Składniki:
3 udka z kurczaka
Marynata:
sok i skórka z 1/2 pomarańczy
sok z skórka z 1/2 limonki
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki chilli
5 szt ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
Kurczak faszerowany owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z udek usunąć kości.
2.Marynata: Skórki z pomarańczy oraz limonki umyć i zetrzeć na tarce. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ziele angielskie rozetrzeć w moździerzu. Wszystkie składniki razem wymieszać i obtoczyć w niej udka z kurczaka, nakładając również marynatę do środka. Tak zamarynowanego kurczaka odstawić do lodówki na parę godzin.
3. Nadzienie: Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Ziele angielskie oraz kolendrę rozetrzeć w moździerzu i dodać do cebuli wraz z imbirem, cynamonem oraz chilli. Wszystko razem wymieszać i chwilkę podsmażać. Jabłko obrać i pokroić w kosteczkę. Morele oraz śliwki również pokroić w kosteczkę. Wszystkie owoce wraz z rodzynkami dodać do cebuli i całość podsmażać parę minut aby wszystkie smaki się połączyły. Gdy nadzienie wystygnie faszerować nim udka, które następnie spiąć wykałaczkami.
4.Udka przełożyć do blaszki do zapiekania, polać oliwą oraz posypać solą i piec w temp. 180 st przez 50 min.
Komentarze