Kugel z jabłkami na deser - prosto z Izraela

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Z Izraelem nie mam nic wspólnego . Kugel z jabłkami przyrządzała moja Babcia, też nie Żydówka , ale pamiętająca ostatnią wojnę światową.Od czasu do czasu przygotowuje się go w mojej Rodzinie, ponieważ jest pyszny i jest to smak mojego dzieciństwa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ¼ kostki masła
    1 szklanka przesianej mąki
    1 żółtko
    1 łyżka cukru
    szczypta soli
    2 łyżki lodowatej wody lub 2 łyżki koniaku

    6 szklanek winnych jabłek pokrojonych w cienkie plasterki( tutaj renety)
    2/3 szklanki drobnej bułki tartej
    ½ szklanki cukru lub miodu
    ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
    4 łyżki roztopionego masła

    3 łyżki lukru do dekoracji kugla

    tortownica o średnicy 18-20 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Kugel z jabłkami na deser - prosto z izraela - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło utrzyj w misce do białości , dodaj mąkę i cukier oraz rozdrabniaj widelcem , aż składniki będą przypominać piasek
    2. Żółtko roztrzep, połącz z alkoholem lub wodą i dodaj do maki z masłem
    3. Teraz wyrabiaj kilkanaście minut ciasto, aż będzie ono jednolite i miękkie
    4. Ciasto podziel na 3 równe części
    5. Rozgrzej piec do temperatury 200*C
    6. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia
    7. Pierwszą część ciasta rozwałkuj bardzo cienko na kształt koła i wyłóż nim dno tortownicy- ciasto powinno pokryć całe dno
    8. Upiecz blat w piecu, zważając, aby go nie przypalić
    9. Przygotuj jabłka: umyj i obierz
    10. Zetrzyj w cienkie plasterki dwa jabłka( powinny mieć objętość dwóch szklanek)
    11. Upieczony blat posyp 1 łyżką tartej bułki, rozłóż następnie równo dwie szklanki jabłek nie uciskając.
    12. Ułożone jabłka posyp ok. 2 ½ łyżki tartej bułki, następnie odrobiną cynamonu z gałką muszkatołową oraz polej miodem
    13. Teraz rozwałkuj cienko drugą część ciasta i rozłóż na jabłkach
    14. Podobnie posyp odrobiną tartej bułki
    15. Zetrzyj kolejne dwa jabłka i rozłóż na cieście
    16. Posyp teraz tarta bułką i cynamonem oraz polej miodem
    17. Rozwałkuj ostatnią część ciasta i umieść na jabłkach pokrywając ich powierzchnię.
    18. Włóż ciasto do gorącego pieca na 25 minut
    19. W tym czasie przygotuj ostatnią część jabłek krojąc je w cząstki tak, aby można było ułożyć je dekoracyjnie na wierzchu ciasta
    20. Wyjmij ciasto z pieca i sprawnie ułóż na wierzchu pokrojone jabłka
    21. Jabłka posyp tartą bułką, cynamonem oraz polej miodem i roztopionym masłem
    22. Formę przykryj folią aluminiową i włóż do pieca na kolejne 20 minut.
    23. Następnie zdejmij folię aluminiową i pozostaw kugel na jakieś 10 minut w celu lekkiego przyrumienienia jabłek .
    24. Wyjmij i ostudź ciasto
    25. Wystudzonej polej dekoracyjnie przygotowanym lukrem

Porady

rozwałkowane ciasto jest bardzo cienkie, dlatego należy je wałkować na stolnicy silikonowej lub innej, do której ciasto nie będzie się przyklejać .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Gałka muszkatołowa Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować