Kryzysowo-ekspresowe gnocchi z sosem pomidorowo-ziołowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Danie robi się szybko - około 20 min, kosztuje niewiele i niewiele wymaga składników- można użyć resztek z poprzedniego dnia a smakuje wybornie:) Pomysł na danie od dwóch znanych kucharzy:)

  • 20 min

Składniki:

  • Gnocchi ( czyli włoskie kopytka ziemniaczane)

    - około pół kilo ugotowanych i sprasowanych ziemniaków - ja używam z poprzedniego dnia
    - mąka ( około szklanki+ do posypania stolnicy)
    - jajko
    - sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

    Sos pomidorowo-ziołowy
    - 2 czubate łyżki gęstego przecieru pomidorowego
    - spora łyżka masła (można zastąpić oliwą)
    - 1-2 szklanki mleka 3,2% (raczej nie może być chudsze)
    - 3 duże ząbki czosnku
    - 1/2 łyżeczki cukru
    - ulubione zioła ( bazylia, oregano, natka pietruszki, szczypiorek do woli)
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kryzysowo-ekspresowe gnocchi z sosem pomidorowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Autorami podstawowych przepisów są Robert Makłowicz na Gnocchi i Grzegorz Ostrowski na sos- musiałam napisać tu bo u góry się nie zmieściło:)

    Gnocchi
    Ze wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto- ma odchodzić od ręki . Następnie z kawałków ciasta formujemy wałeczki a z nich odcinamy około 3 cm kawałki. Wrzucamy je do gotującej się, osolonej wody i gotujemy 3 min od wypłynięcia
    W tym samym czasie przygotowujemy sos
    Obrany czosnek kroimy na bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy czosnek, smażymy mieszając przez pół minuty, dodajemy przecier pomidorowy. Cały czas mieszając smażymy na średnim ogniu przez 2 minuty. Kiedy przecier lekko zacznie się na brzegach rondla brązowić, zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleko, wsypujemy zioła, mieszamy. Stawiamy ponownie na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu co chwilę mieszając przez 3-4 minuty.
    Gnocchi polewamy sosem, posypujemy serem - takim jakim znajdziemy w lodówce, w końcu to kryzysowe danie:)

Porady

Jak ktoś chce zrobić wersję luksusową sosu to robimy go redukując sparzone wczesniej, przetarte pomidory, nie dodajemy mleka a zioła dodajemy świeże. Całość posypujemy startym parmezanem. Można dodać też kapary:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować