Przychodzi taki czas gdy etap "papkowego" jedzenia już się kończy i przychodzi pora na gryzienie. Dziś zapraszam Was po przepis na krupnik oczywiście dla najmłodszych. :)
30 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
200 ml wody
1 łyżka posiekanego ugotowanego mięsa z kaczki
1 mała pietruszka
1/2 marchewki
1/2 cebulki dymki
1 mały ziemniak
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżeczki kuskus
szczypta lubczyku suszonego
szczypta zielonej pietruszki suszonej
1 łyżeczka masła
sól do smaku (opcjonalnie)
Krupnik z kuskus i mięsem z kaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. W garnuszku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulkę-chwileczkę smażymy. Wlewamy wodę dodajemy warzywa, mięso i przyprawy. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wsypujemy kuskus, który nie wymaga gotowania. Więc czekamy tylko, aż nam się zupka zagotuje i odstawiamy na bok do przestudzenia. Teraz możemy odrobinę posolić do smaku.
Pamiętajmy żeby uzupełniać ilość wody podczas gotowania.
Komentarze