Krupnik z kaszą kuskus

4.5 (166 ocen)

Wieczory już co raz chłodniejsze,co zachęca nas do jedzenia rozgrzewających zup.Jedną z takich tradycyjnych polskich zup jest krupnik,zaraz po rosole oczywiście :). U mnie jednak dziś w innej wersji - dietetycznej i lekkiej z kaszą kuskus i delikatnymi pulpecikami z indyka.

Składniki:

  • Na pulpeciki:
    300 g mięsa mielonego indyczego
    5 łyżek płatków owsianych mielonych
    1 jajko
    pieprz czarny
    sól
    Na zupę:
    Około 2 litrów bulionu drobiowo-warzwnego
    1/2 szklanki kuskus
    4 średnie ziemniaki
    100 g marchewki baby carrot
    1/2 selera
    1/2 pora
    1/2 pietruszki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    pieprz biały
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik z kaszą kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodajemy jajko,płatki owsiane,pieprz i sól.Mieszamy do połączenia się składników.Formujemy malutkie pulpeciki,takie ''na raz'' i układamy na tacy.Do garnka wlewamy bulion,dodajemy obranego selera,pietruszkę,pora i marchew.Całość gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.
  • 2. W tym czasie obieramy ziemniaki,myjemy i kroimy w niedużą kostkę.Z gotującego się bulionu wyjmujemy wszystkie warzywa i wrzucamy pulpeciki.Gotujemy kolejne 20 minut.Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut.Po tym czasie dodajemy do zupy odłożoną marchew.Resztę warzyw wyrzucamy.Na sam koniec wsypujemy kaszę kuskus,doprawiamy do smaku pieprzem i solą,dodajemy sporą ilość natki.Jeśli zupa jest zbyt gęsta uzupełniamy ją wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować