Krupnik z kurkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Kurki pojawiają się w sklepach i na straganach. Więc jest okazja aby ugotować mega smaczny krupnik z dodatkiem tych pysznych i aromatycznych grzybów.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200 gramów kurek
    60-70 gramów kaszy jęczmiennej Użyłam Mazurską
    2 średnie marchewki
    1 średnia pietruszka korzeń
    kawałek ok. 10 cm pora średniej grubości
    2 średniej wielkości ziemniaki
    2 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    opcjonalnie wegeta, kilka listków lubczyku
    1 duży ząbek czosnku
    odrobina masła
    zielona pietruszka do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik

Krupnik z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokroić w półplasterki.
    Warzywa przełożyć do garnka i zalać ok 1 i pół litra bulionu mięsnego, dodać przyprawy wraz z pokrojonym na plasterki czosnkiem.
    Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
    Kaszę przepłukać zimną wodą na sicie, ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do wywaru, gotujemy kolejne 20-25 minut aż kasza i ziemniaki zmiękną.
    Kurki dokładnie opłukać na sicie i osuszyć na ręczniku papierowym. osuszone kurki przesmażamy na odrobinie masła i szczyptą soli do momentu aż woda nieco odparuje i dodajemy do zupy.
    Całość gotujemy jeszcze na wolnym ogniu ok 5-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować