Smaczny krupnik z kaszy owsianej, ugotowany na aromatycznym wywarze z udźca indyka, wzbogacony czerwoną papryką, podany z posiekaną natką pietruszki. Pyszna i pożywna zupka :)
2 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
boczek surowy 400 gram
udziec z indyka 1300 gram
por zielona część 1 szt
cebula czosnkowa 1 szt
marchew 3 szt
pietruszka 2 szt
ziemniaki 1/2 kg
papryka czerwona 1 duża szt
kasza owsiana 250 gram
natka pietruszki 1 pęczek
pieprz
sól
liście laurowe 3-4 szt
ziele angielskie całe 1 garść
Krupnik owsiany z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie umyć, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotować przez godzinę. Następnie dodać obraną cebulę, liście pora oraz obrane marchewki i pietruszki w całości. Gotować 30 minut. Wyjąć z garnka mięso i warzywa, a wywar przecedzić przez sito.
Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować 5 minut. Następnie dodać kaszę owsianą i gotować jeszcze 15-20 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Marchewki oraz pietruszki pokroić w plastry i również dodać do zupy.
Komentarze