Krupnik na skrzydełkach

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Oto przed Państwem! Klasyka polskiego stołu. Pierwsza dama kuchni naszych babć! Duszę i ciało rozgrzewająca...Ta Dam! Zupa Krupnik! tudzież
Reklama i polecanie zbędne
Na rozgrzewkę róbcie Krupnik!
Arek Gie

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g skrzydełek z kurczaka
    100 g kaszy jęczmiennej
    1 marchew
    1 pietruszka
    1/4 selera korzeniowego
    kawałek pora
    2 liście laurowe
    5 łyżek posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Krupnik

Krupnik na skrzydełkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krupnik na skrzydełkach 1. Skrzydełka płuczemy, zalewamy zimną wodą (2-2,5 litra), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Usuwamy szumowiny i gotujemy przez około 20 minut. Dodajemy płaską łyżeczkę soli, liście laurowe i obrane warzywa.


    Gdy warzywa będą ugotowane, wyjmujemy łyżką cedzakową i kroimy.


    Po około 50 minutach od momentu wrzenia, wyciągamy skrzydełka, ostudzamy i oddzielamy mięso od kości (bez skóry).


    Kaszę płuczemy, dodajemy do wywaru i gotujemy przez 25 minut, aż kasza stanie się miękka.
    Wrzucamy pokrojone warzywa i kawałki mięs. Chwilę gotujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdyby zupa okazała się za gęsta, dolewamy trochę wrzątku.


    Podajemy z natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skrzydełka Kasza jęczmienna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować