Krupnik na skrzydełkach

5 (186 ocen)

  • 1 godz. 10 min

...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 600 g skrzydełek z kurczaka
    100 g kaszy jęczmiennej
    1 mała marchew
    1 mała pietruszka
    1/4 selera
    1/2 niedużego pora
    1 liść laurowy
    4 ziemniaki
    Sól i pieprz
    1/2 pęczka natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik na skrzydełkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka kurczaka opłukać ,zalać 2 litrami wody i doprowadzić do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje ,zmniejszyć ogień. Zbierać pianę i szumowiny. Po 15 min wsypać płaską łyżkę soli i umyte i oskrobane warzywa (całe) oraz liść laurowy. Warzywa wyjmować ,zanim staną się zbyt miękkie i odkładać na deseczkę. Kiedy skrzydełka zaczną się rozpadać (po 40-45 min gotowania) ,wyjąć i pozostawić żeby trochę ostygły. Do wywaru wrzucić opłukaną kaszę i gotować około pół godziny ,aż stanie się miękka. Wtedy dodać pokrojone w kostkę warzywa i kawałeczki mięsa ze skrzydełek (bez skóry). Doprawić do smaku solą i pieprzem ,posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować