Kruchy placek z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jedna z wersji typowo letniego ciasta z sezonowymi owocami.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 300 gramów
    - cukier: 100 gramów
    - margaryna: 150 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - śmietana 18 %: 2 łyżki
    - żółtka jajek: 2 sztuki
    - truskawki: 3 szklanki
    - cukier puder (do posypania): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy placek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i margarynę, następnie mieszamy mikserem, dodajemy cukier, żółtka i śmietanę. Potem ręcznie zagniatamy ciasto.
  • 2. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
  • 3. Formę do tarty smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
  • 4. Ciasto wałkujemy aż będzie miało około 0,5 cm. grubości. Trochę ciasta zostawiamy, by zrobić kruszonkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na jakieś 10 min.
  • 5. Podpieczone ciasto wyjmujemy i układamy na nim umyte truskawki i obsypujemy pokruszoną resztą ciasta. Pieczemy ok. 25 min.
  • 6. Całość posypujemy dekoracyjnie cukrem pudrem (jak chwilę ostygnie, bo inaczej cały cukier nam się rozpuści). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować