To ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu, a smakuje fenomenalnie. Jest niezwykle kruche i maślane. Nie jest za słodkie.
60 min
Dla 9 osób
Składniki:
o CIASTO:
o 300g mąki pszennej,
o 75g cukru pudru,
o 1 cukier waniliowy,
o 250g masła (o temperaturze pokojowej),
o NADZIENIE:
o 150ml śmietanki kremowej (36%),
o 2 łyżki cukru pudru,
o 2 żółtka,
o ½ łyżki mąki ziemniaczanej,
o 400g malin
Kruchy placek z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umieść w misce masło, mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Zmiksuj mikserem do połączenia składników. Otrzymasz gładkie, jednolite ciasto. Podziel je na dwie części: 40% i 60%.
Foremkę 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyłóż palcami na spód i boki foremki.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Podpiecz spód przez około 10-12 minut. Powinien być lekko rumiany. Ciasto wyjmij i wystudź.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru tuż przez wyłożeniem na ciasto. Dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj do połączenia. Tak powstałą masę wyłóż na podpieczony spód. Wyrównaj. Następnie na cieście rozłóż równomiernie maliny. Na wierzch wyłóż pozostałe ciasto odrywając po kawałku.
Ciasto piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu całkowicie wystudź. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Komentarze