kruche szarlotkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

smaczne maślane ciasto z niespodzianką w środku:) pochodzi z bloga kulinarnego cookbook. zmodyfikowane na potrzeby moich kubków smakowych:)

  • 60 min

Składniki:

  • - 3 szklanki mąki
    - 2 łyżki cukru pudru
    - kostka masła
    - szczypta cynamonu
    -kilka łyżek mleka
    Nadzienie:
    - kilogram jabłek
    - maliny (mogą być mrożone)
    - sok z połówki cytryny
    - łyżka cukru
    - mąka ziemniaczana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Kruche szarlotkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczone ciasto z jabłkami i malinami 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na gładką masę, by ciasto lepiej nam się połączyło dodajemy mleko. Na pół godziny umieszczamy ciasto w lodówce. Jabłka obieramy i kroimy w dość grube kawałki, skrapiamy cytryną. Razem z malinami i cukrem przesmażamy chwilę na patelni aż owoce puszczą sok. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Tortownicę wyścielamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Ok. 3/4 ciasta wykładamy na dno i brzegi (by zakryło ciut więcej niż połowę wysokości tortownicy) Przekładamy owoce na ciasto i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę.

Porady

-zamiast tortownicy prościej skorzystać z formy do tarty (ja nie mam stąd tortownica:)) - smakuje wybornie z lodami:) - do środka możemy włożyć ulubione owoce, jest smaczniej, gdy użyjemy 2 rodzaje owoców dla przełamania smaków, maliny nadają się do tego idealnie! - cynamon zamiast do ciasta można dodać do owoców lub tu i tu będzie mocno cynamonowe:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować