Drobne wypieki zawsze są mile widziane na świątecznym stole. Zwłaszcza najmłodsi za nimi przepadają. Śnieżynkowy kształt ciasteczek jak i dodatek kajmaku jak najbardziej nawiązuje do słodkości Bożonarodzeniowych.
Dodatkowo:
• Około 1/3 puszki kajmaku do przełożenia,
• 1 czekolada deserowa do dekoracji,
• 1 łyżka śmietanki,
• Cukier puder do oprószenia przed podaniem
Kruche świąteczne gwiazdeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewany na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
2.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z rozwałkowanego wycinamy gwiazdki. Mogą one być w różnych wielkościach. Ważne, by każde ciasteczko, miało parę, gdyż po upieczeniu będą one sklejane.
3.Wycięte ciasteczka przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180°C do lekkiego zrumienienia.
Upieczone wyjmujemy i studzimy.
Komentarze