Kruche świąteczne gwiazdeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Drobne wypieki zawsze są mile widziane na świątecznym stole. Zwłaszcza najmłodsi za nimi przepadają. Śnieżynkowy kształt ciasteczek jak i dodatek kajmaku jak najbardziej nawiązuje do słodkości Bożonarodzeniowych.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    - 25 dag mąki,
    - 1/2 margaryny mlecznej,
    - 1/3 szklanki cukru pudru,
    - 4 żółtka,
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1 cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    • Około 1/3 puszki kajmaku do przełożenia,
    • 1 czekolada deserowa do dekoracji,
    • 1 łyżka śmietanki,
    • Cukier puder do oprószenia przed podaniem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Kajmak

Kruche świąteczne gwiazdeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę przesiewany na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
  • wycinanie 2. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z rozwałkowanego wycinamy gwiazdki. Mogą one być w różnych wielkościach. Ważne, by każde ciasteczko, miało parę, gdyż po upieczeniu będą one sklejane.
  • przed pieczeniem 3. Wycięte ciasteczka przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180°C do lekkiego zrumienienia.
    Upieczone wyjmujemy i studzimy.
  • przekładanie 4. Po przestudzeniu ciasteczka przekładamy warstwą kajmaku.
  • dekorowanie 5. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem śmietanki. Płynną dekorujemy wierzch ciasteczek, po czym pozostawimy je, by czekolada zastygła. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować