Kruche pierożki z ryżem,szpinakiem i serem twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż zalać wrzącą osoloną wodą,ugotować,odcedzić i przestudzić.
2...Szpinak podsmażyć na maśle dodać rozdrobniony czosnek,przyprawić solą i pieprzem do smaku,przestudzić a następnie połączyć z ryżem,serem twarogowym oraz podsmażoną w kostkę cebulą.Doprawić do smaku.
..
3..Mąkę przesiać na stolnicę ,dodać zioła ,sól i miękkie masło,posiekać nożem ,następnie dodać jajko,żółtko,śmietanę oraz stopniowo wlewać wodę,wyrobić wolne ciasto.Przykryć i odstawić na około 10 minut.
4.Ciasto podzielić na części,rozwałkować na grubość 3-4 mm,wykroić krążki za pomocą szklanki.Na każdy krążek nałożyć nadzienie,złożyć na pół,zlepić dobrze brzegi ( tak aby nadzienie nie dostalo się między brzegi)
5.Zlepione pierogi układać na dobrze natłuszczonej blaszce.Następnie wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temp.200 st.C.
Komentarze