Kruche pierożki z ryżem,szpinakiem i serem twarogowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Farsz może trochę nietypowy ,ale bardzo smaczny.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 14 szt, dużych pierożków

    Ciasto:

    250 g mąki

    około 100 ml wody

    25 g masła

    1 jajko

    1 żółtko

    1 łyżeczka śmietany

    2 łyżeczki ziół prowansalskich


    sól




    Farsz:

    -400 g rozdrobnionego szpinaku

    -125 g ryżu

    -150 g sera białego półtłustego

    -4 ząbki czosnku

    -1 cebula

    -sól i pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne Ser

Kruche pierożki z ryżem,szpinakiem i serem twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż zalać wrzącą osoloną wodą,ugotować,odcedzić i przestudzić.


  • image-0pmspih 2. ..Szpinak podsmażyć na maśle dodać rozdrobniony czosnek,przyprawić solą i pieprzem do smaku,przestudzić a następnie połączyć z ryżem,serem twarogowym oraz podsmażoną w kostkę cebulą.Doprawić do smaku.


    ..
  • 3. .Mąkę przesiać na stolnicę ,dodać zioła ,sól i miękkie masło,posiekać nożem ,następnie dodać jajko,żółtko,śmietanę oraz stopniowo wlewać wodę,wyrobić wolne ciasto.Przykryć i odstawić na około 10 minut.

  • 4. Ciasto podzielić na części,rozwałkować na grubość 3-4 mm,wykroić krążki za pomocą szklanki.Na każdy krążek nałożyć nadzienie,złożyć na pół,zlepić dobrze brzegi ( tak aby nadzienie nie dostalo się między brzegi)

  • image-1ok0cos 5. Zlepione pierogi układać na dobrze natłuszczonej blaszce.Następnie wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temp.200 st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Ser biały Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować