Kruche pierożki z serem feta i szpinakiem

4.49 (182 ocen)

  • 30 min

Zasmakują nawet dzieciom.

  • 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka masła
    1 mała śmietana 18%
    szczypta soli

    Na farsz:
    ok. 450g. mrożonego szpinaku
    3/4 kostki sera typu feta
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Pierogi Przystawki

Kruche pierożki z serem feta i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, jeżeli jest zbyt mocno klejące dodajemy mąkę. Owijamy folią i wkładamy do lodówki.
    W tym czasie rozgrzewamy patelnię dodajemy szpinak, gdy już rozmięknie dodajemy czosnek. Wyłączamy patelnię i dodajemy ser.
    Wyciągamy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części jedną wałkujemy, szklanką wycinamy kółka dodajemy farsz i zawijamy jak pierogi z drugą częścią robimy dokładnie to samo.

    Pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 stopni ok 12-15 min aż się zarumienią.

    Podajemy z sosem czosnkowym.

Porady

Pierożki równie dobrze smakują na słodko , z kurczakiem i pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować