Takie pierogi robiła kiedyś moja babcia.Trzeba tylko pamiętać by kapusta była dobrze odciśnięta z nadmiaru wody w przeciwnym razie podczas mielenia farsz zrobi nam się wodnisty.
Pierogi z białą kapustą i serem twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści,opłukać ,pokroić na mniejsze części,zalać wrzącą osoloną wodą,ugotować,wystudzić,odcedzić,dobrze odcisnąć ,zmielić razem z serem..
.Cebule obrać,pokroić w kostkę,usmażyć,dodać do zmielonego farszu następnie dodać kaszę ,przyprawić do smaku.
2..Mąkę przesiać na stolnicę,dodać miękkie masło,posiekać nożem,dodać jajko,żółtka,sól oraz stopniowo wlewać cienkim strumieniem wodę,starannie wyrobić wolne ciasto,następnie przykryć i odstawić na około 10 minut...
.Ciasto podzielić na części,rozwałkować na grubość 3-4 mm,wykroić krążki za pomocą szklanki.Na każdy krążek nałożyć nadzienie,złożyć na pół,zlepić dobrze brzegi ( tak aby nadzienie nie dostało się między brzegi)
...Zlepione pierogi układać na stolnicy obsypanej mąką.Następnie partiami wkładać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem tłuszczu,zamieszać ,przykryć naczynie,zagotować a gdy pierogi wypłyną na wierzch,zdjąć pokrywkę i gotować około 3 minut.Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową i polać usmażoną cebulką lub skwarkami..
Komentarze