Pierogi z białą kapustą i serem twarogowym

4.46 (154 ocen)

  • 50 min

Takie pierogi robiła kiedyś moja babcia.Trzeba tylko pamiętać by kapusta była dobrze odciśnięta z nadmiaru wody w przeciwnym razie podczas mielenia farsz zrobi nam się wodnisty.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:

    -500 g mąki

    -około 220 ml wody

    -1 żółtko

    -1 jajko

    -50 g masła

    -łyżeczka soli




    Nadzienie:


    -pół główki średniej kapusty

    -25 dag sera twarogowego

    -1 duża cebula

    -sól i pieprz czarny oraz ziołowy do smaku

    -2 łyżeczki kaszy manny.

Wystaw ocenę:

4.46 (154 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ser

Pierogi z białą kapustą i serem twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści,opłukać ,pokroić na mniejsze części,zalać wrzącą osoloną wodą,ugotować,wystudzić,odcedzić,dobrze odcisnąć ,zmielić razem z serem..

    .Cebule obrać,pokroić w kostkę,usmażyć,dodać do zmielonego farszu następnie dodać kaszę ,przyprawić do smaku.
  • 2. .Mąkę przesiać na stolnicę,dodać miękkie masło,posiekać nożem,dodać jajko,żółtka,sól oraz stopniowo wlewać cienkim strumieniem wodę,starannie wyrobić wolne ciasto,następnie przykryć i odstawić na około 10 minut...

    .Ciasto podzielić na części,rozwałkować na grubość 3-4 mm,wykroić krążki za pomocą szklanki.Na każdy krążek nałożyć nadzienie,złożyć na pół,zlepić dobrze brzegi ( tak aby nadzienie nie dostało się między brzegi)

    ...Zlepione pierogi układać na stolnicy obsypanej mąką.Następnie partiami wkładać do wrzącej osolonej wody z dodatkiem tłuszczu,zamieszać ,przykryć naczynie,zagotować a gdy pierogi wypłyną na wierzch,zdjąć pokrywkę i gotować około 3 minut.Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową i polać usmażoną cebulką lub skwarkami..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować