Kruche ciasto z wiśniami

  • wyświetlono: 705 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto do kawki.

aniak
  • 60min

Składniki

na ciasto:

- pół kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany
- pół szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mąki

- szklanka dżemu z wiśni

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z wiśniami

  • 1. Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i zgnieść ciasto na jednolity kolor. Jakby ciasto się kleiło to podsypujemy mąką. Kwadratową formę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Od ciasta oddzielamy 1/3 i zostawiamy na kratkę. 2/3 ciasta wylepiamy formę, brzegi również wylepiamy. Ciasto smarujemy dżemem wiśniowym ( lub wykładamy wiśniami). Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paski. Układamy na dżemie kratkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Porady

Zamiast dżemu możemy użyć świeżych wiśni, z kompotu lub konfitur.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciekruche ciastoWiśnieciasto z wiśniami
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0wtmb8f

Dodane przez: ladygoga

Kruche ciasto z pianką, wiśniami i jagodami

Najfajniejsze jest to, że za każdym...

Kruche ciasto z wiśniami i bezą

Dodane przez: ilona.bakes

Ciasto kruche z wiśniami i bezą z migdałami

Pyszne i delikatne ciasto kruche...

Kruche ciasto z wiśniami

Dodane przez: PolskaGotuje

Kruche ciasto z budyniem i wiśniami

Ciasto, które zawsze wychodzi.

Kruche ciasto z wiśniami i masą grysikową z kajmakiem

Dodane przez: JustKuchcik

Kruche ciasto z wiśniami i masą grysikową...

Proste ciasto z grysikiem słodzonym...

Ucierane ciasto z wiśniami

Dodane przez: joanna30

Ciasto ucierane z wiśniami

Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania...

Ciasto kruche z wiśniami i marcepanem

Dodane przez: Skotka

Ciasto kruche z wiśniami i marcepanem

Proste, szybkie i smaczne.