Kruche ciasto z wiśniami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto: mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, posiekane masło i cukier. Wszystko razem krótko zagnieść i podzielić na trzy równe części. Do jednej części dodać kakao, dokładnie zagnieść. Każdą część chłodzić w lodówce przez godzinę.
2.Na dno blaszki o wym (25/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć ciasto ciemne, docisnąć. Na to zetrzeć ciasto jasne, również lekko docisnąć. Wiśnie (jeżeli z kompotu, to osączyć) równomiernie rozłożyć na cieście.
3.Beza: białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Pianę rozsmarować na wiśniach i posypać resztą schłodzonego kruchego ciasta.
4.Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok.40 minut. Ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze