Pyszne ,delikatne ciasto ktore przygotowalam wedlug przepisu z blogu Mojewypieki.com . Jedyne co zmienilam to ilosc cukru na mnijsza ilosc . Dodalam porzeczki i maliny. Jest przepyszne.
Kruche ciasto z owocami i budyniowa pianka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta kruchego:
Masło posiekac szybko i zagniesc z maka,proszkiem do pieczenia ,cukrem i zoltkami. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać 1 - 2 łyżki wody. Ciasto nalezy podzielic na dwie czesci jedna czesc to 60 % ,druga 40%. Ciasto nalezy zamrozic.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm lub tortownice o srednicy 26 cm nalezy wysmarowac masłem, oraz wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć wieksza czesc ciasta (60 %) na tarce do warzyw. Podpiec w temperaturze 190ºC , około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia
2.Kiedy juz ciasto bedzie dobrze przestudzony ,nalezy ubic bialka na sztywno. Do ubitych bialek dodajemy powoli cukier,cukier waniliowy i caly czas nadal ubijamy na najwyzszych obrotach ,nastepnie dodajemy proszek budyniowy nie przerywajac miksowania i na koncu cienka struzka wlewamy olej -wszystkie skladniki musza sie dobrze polaczyc.
Na podpieczony, zimny spód ciasta nalezy wyłożyć ubitą pianę. Wyrównac i ulozyc owoce (maliny otworami do gory). Owoce leko wpychamy w piane.Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć pozostala mniejsza czesc ciasta.
3.Pieczemy w temperaturze 190 st. C przez okolo 30-40 minut. Po upieczeniu opruszamy cukrem pudrem
Komentarze