Zapraszam na bardzo dobre i proste w wykonaniu ciasto z owocami. Do ciasta możemy użyć owoce sezonowe takie jak: truskawki, wiśnie, jagody, śliwki a poza sezonem np. brzoskwinie.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
20 dag masła/margaryny
3 łyżi cukru pudru
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części: większą i mniejszą. Większą część ciasta wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem (23/33 cm) i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Drugą część schłodzić w lodówce.
2.Pianka budyniowa:
Białka ubić na sztywno, stopniowa dodawać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać bydynie oraz olej.
3.Na podpieczone ciasto wyłożyć owoce, piankę budyniową a na wierzch zetrzeć na tarku o grubych oczkach drugą cześć ciasta. Pieczenie 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto wystudzić można posypac cukrem puderm.
Komentarze