KRUCHE CIASTO Z OWOCAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na bardzo dobre i proste w wykonaniu ciasto z owocami. Do ciasta możemy użyć owoce sezonowe takie jak: truskawki, wiśnie, jagody, śliwki a poza sezonem np. brzoskwinie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    20 dag masła/margaryny
    3 łyżi cukru pudru
    5 żółtek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Pianka budyniowa:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    niecałe 1/2 szklanki oleju

    owoce: truskawki, brzoskwinie, jagody
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części: większą i mniejszą. Większą część ciasta wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem (23/33 cm) i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Drugą część schłodzić w lodówce.
  • 2. Pianka budyniowa:
    Białka ubić na sztywno, stopniowa dodawać cukier. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać bydynie oraz olej.
  • 3. Na podpieczone ciasto wyłożyć owoce, piankę budyniową a na wierzch zetrzeć na tarku o grubych oczkach drugą cześć ciasta. Pieczenie 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto wystudzić można posypac cukrem puderm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować