Kruche ciasteczka "maszynkowce"

4.4 (177 ocen)

  • 1 min

Niby niepozorne, a tak pysznie kruche, że rozpływają się w ustach!

  • 1 min

Składniki:

  • 700 g mąki
    180 g masła
    180 g cukru pudru
    4 żółtka
    3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki amoniaku
    1/2 łyżki smalcu
    szczypta soli
    wanilia do smaku
Wystaw ocenę:

4.4 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kruche ciasteczka "maszynkowce" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z amoniakiem i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 12 godzin.
  • 2. Schłodzone ciasto wkładać partiami do maszynki ze specjalną końcówką do ciastek i formować ciastka.
  • 3. Piec piekarniku rozgrzanym do 200 -220 °C, aż uzyskają piękny, złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować