Kruche ciasteczka maślane

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Lekko maślane,delikatne w smaku i dzięki swym różnorodnym kształtom i kolorowym dodatkom bardzo efektowne.

  • 60 min

Składniki:


  • 30 dkg mąki
    20 dkg masła lub margaryny
    10 dkg cukru pudru
    2 żółtka
    1/2 opak. cukru waniliowego
    szczypta soli
    troszeczkę soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Kruche ciasteczka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasteczka maślane 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godz. Ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka o różnych kształtach. Piec w piekarniku 200 stopni 6 - 15 min.Długość czasu pieczenia zależy od grubości ciasteczek. Po upieczeniu smarować dżemem morelowym i składać dwa ciastka razem. Dekorować cukrem pudrem ,marcepanem, lukrem, polewą, według własnego pomysłu.

Porady

Ciasteczka najlepiej przechowujemy w specjalnych metalowych puszkach w chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

ciasteczka

To może cię zainteresować