Kruche babeczki z puszystym kremem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować sos żurawinowy (idealny do dressingu jak i deserów). Suszoną żurawinę wymoczyć wodzie ok 1 h, następnie gotować w tej samej wodzie ok 7 minut, po koniec dodać wino, ocet balsamiczny, gotować ok 5 minut, całość zmiksować blenderem. Ostudzić.
2.Składniki na kruche ciasto drobno posiekać nożem, następnie szybko zagnieść ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki.
3.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
4.Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej na papierze do pieczenia), wykroić krążki o średnicy ok 8 cm, następnie wylepić nimi każdą foremkę oraz delikatnie po nakłuwać widelcem.
5.Babeczki piec ok 10-15 minut aż będą rumiane. Gotowe wystudzić i wyjąć z foremek.
6.Serek mascarpone delikatnie wymieszać z cukrem z wanilią oraz sosem żurawinowym. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru, połączyć z mascarpone.
7.Krem nałożyć do babeczek, górę udekorować suszoną żurawiną.
Komentarze