Kruche babeczki z puszystym kremem i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne, delikatne i żurawinowe babeczki :)

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto: 150 g mąki, 75 g masła 50 g cukru pudru, 2 żółtka,
    Krem: 100 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru, 100 ml śmietanki 30%, cukier z prawdziwą wanilią, 3 łyżki sosu żurawinowego
    Sos żurawinowy: 30 g suszonej żurawiny, 0,5 szklanki wody, 1/4 szklanki wina czerwonego, 1 łyżka octu balsamicznego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche babeczki z puszystym kremem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować sos żurawinowy (idealny do dressingu jak i deserów). Suszoną żurawinę wymoczyć wodzie ok 1 h, następnie gotować w tej samej wodzie ok 7 minut, po koniec dodać wino, ocet balsamiczny, gotować ok 5 minut, całość zmiksować blenderem. Ostudzić.
  • 2. Składniki na kruche ciasto drobno posiekać nożem, następnie szybko zagnieść ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki.
  • 3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  • 4. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej na papierze do pieczenia), wykroić krążki o średnicy ok 8 cm, następnie wylepić nimi każdą foremkę oraz delikatnie po nakłuwać widelcem.
  • 5. Babeczki piec ok 10-15 minut aż będą rumiane. Gotowe wystudzić i wyjąć z foremek.
  • 6. Serek mascarpone delikatnie wymieszać z cukrem z wanilią oraz sosem żurawinowym. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru, połączyć z mascarpone.
  • 7. Krem nałożyć do babeczek, górę udekorować suszoną żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować