Kruche babeczki z czekoladowo- orzechowym ganache i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche babeczki....kto ich nie lubi? Dzisiaj w trochę innym wydanie bo z delikatnym kremem czekoladowym a dokładnie czekoladowo-orzechowym ganache a w środku niespodzianka czyli wisienka. To niebanalne połączenie czekolady, orzechów i kwaśnej wiśni przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi takich właśnie smaków.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    20 dag masla
    10 dag cukru pudru
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Czekoladowo- orzechowe ganache
    200 ml śmietanki
    150 gr czekolady gorzkiej
    100 gr mielonych orzechów laskowych

    Sloiczek wisni w syropie

    Orzechy do posypania

    Foremki do babeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche babeczki z czekoladowo- orzechowym ganache i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Ze składników zarobić ciasto, uformować kulę zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 2. Ciasto partiami rozwałkować na stolnicy podsypanej mąka. Wykazać kółka za pomocą szklanki i wykroić foremki. Pieczenie w temp. 170 stopni przez ok. 30 minut na złoty kolor.
  • 3. Ganache:
    Śmietankę zagotować w garnku, zestawić z ognia i do gorącej dać czekoladę i orzechy, dokładnie rozmieszac, przestudzic.
  • 4. Na każdej.babeczce ułożyć 1-2 odcedzonych wisni z syropu. Łyżka nałożyć ganache tak aby dokładnie zakrył wiśnie. Posypać siekanymi orzechami. Schłodzić.

Porady

Za miast wiśni możemy dać inne owoce lub np. łyżeczkę poideł czy dżemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować