30 dag mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczka cukru waniliowego
15 dag masła
1 żółtko
60-80 g wody (ok. 5 łyżek)
Z podanym proporcji wychodzi 25-30 kruchych babeczek.
Kruche babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i cukier waniliowy oraz masło. Wszystko posiekać nożem, aż kawałki masła będą bardzo drobne. Następnie dodać żółtko i wodę. Wszystko dokładni zagniatać, aż powstanie jednolite ciasto. Z powstałego ciasta uformować kulę i na 10-15 minut wstawić do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, odrywać w niego niewielkie porcje i rozwałkować na obsypanym mąką blacie na grubość 3-4 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wycinać (najlepiej szklanką) kółka (kółka powinny być nieco większe niż średnica foremek do babeczek -ciasto może się "kurczyć" podczas pieczenia).
Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem, a następnie położyć na nim folię aluminiową i wypełnić foremkę ryżem lub grochem (wtedy ciasto zbytnio nie wyrośnie).
Przygotowane w ten sposób foremki z ciastem na kruche babeczki, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Kruche babeczki piec ok. 15 minut. Potem z feremek wyjąć folię z wypełnieniem i jeszcze chwilę piec do zarumienienia sie babeczek.
Upieczone babeczki wystudzić i napełnić dowolnym nadzieniem.
Komentarze