Kiełbasa Swojska

0 (0 ocen)

Domowe Wyroby

Składniki:

  • Farsz na kiełbase:
    1,30 kg Podudzi z indyka
    2.80 kg Karkówki
    4 kg Łopatki bez kości
    3 średnie główki czosnku (POLSKIEGO)
    sól
    pieprz
    1 litr wody przegotowanej

    Dodatkowo jelita na kiełbase 12m o średnicy 26-28mm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kiełbasa swojska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek należy obrać i przepuścić przez praske
  • 2. Podudzia z indyka, karkówke i łopatke mielimy w maszynce na siatce o oczkach 10mm następnie wszystko razem mieszamy.
    Jelita należy wymoczyć w przegotowanej wodzie ok 2-3 godzin przed napełnieniem
  • 3. dodajemy sól i pieprz według smaku następnie czosnek i stopniowo po 250ml wody mieszamy i ponownie dodajemy 250ml wody i dalej mieszamy itd. aż do uzyskania masy kleistej na końcu napełniamy mase w jelita przez maszynke na korbke (nie elektryczną). Ja robiłam kiełbase z tych proporcji które podałam

Porady

Kiełbase po uwędzeniu parzymy 15min. Wędzimy ok 3 - 4 godz w temperaturze 70-80 stopni. Jeżeli masz pytania pisz na prv napewno pomoge :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować