" Krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa z miodową nutką "

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszna sakiewka z kruchego ciasta z dodatkiem orzechów , jabłek i złotego miodu.

  • 15 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    - mąka pszenna - 0,5 szklanki
    - żółtko - 1 szt
    - masło - 1/4 kostki
    - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    - cukier puder - 1/3 szklanki


    Dodatkowo:

    - orzechy - 0,5 szklanki
    - jabłko - 1 szt.
    - miód - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

" krucha sakiewka orzechowo - jabłkowa z miodową nutką " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ozdoba 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem pudrem.

    Dodajemy zimne masło.

    Siekamy.



    Dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy.


    Zawijamy w folię spożywczą i na pół godziny odstawiamy do lodówki.



    Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy i z pomocą np. przykrywki do garnków wycinamy spore koło.


    Orzechy siekamy.

    Jabłko kroimy w kosteczkę.

    Układamy na środku ciasta.

    Polewamy miodem.

    Zamykamy "do środka"

    Górę dodatkowo możemy ozdobić paseczkami z ciasta

    ( tak jak u mnie ).


    Pieczemy na blasze wyłożone papierem do pieczenia ok.20-25 minut w temperaturze ok.200C.



    Studzimy i bierzemy się za dekorowanie!


    Tu już możemy śmiało fantazjować!


    Moja ozdoba powstała z odrobiny miodu wylanego na papier do pieczenia.



    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować