Babka makowo orzechowo jabłkowa

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka trzech smaków, bardzo wilgotne, tłuste i polane czekoladą. Dobrze jest formę wyłożyć przed pieczeniem folią spożywczą, gdyć ciasto może przykleić się do formy. Proste wykonanie ciasta.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 duże jabłko
    1 czubata łyżka zmielonych orzechów włoskich
    1 czubata łyżka bułki tartej
    ¾ szklanki maku
    3 jajka
    8 dag masła
    ½ szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Tłuszcz do formy
    Bułka tarta
    Forma do pieczenia babki
    Dekoracja:
    1 gorzka czekolada
    1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
    Połówki orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Babka makowo orzechowo jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mak sparzyć, zmielić dwukrotnie, żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Orzechy, bułkę tartą i proszek do pieczenia wymieszać. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, odcisnąć sok. Do masy jajecznej dodać składniki sypkie, jabłko, zmielony mak. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do utartej masy, delikatnie wymieszać. Formę natłuścić, wysypać bułką tartą, wylać ciasto, piec w temp. 180 stopni 30 minut.
    Po wystudzeniu – polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, udekorować skórką pomarańczową i orzechami włoskimi. Schłodzić.

Porady

1.ciasto można upiec z dodatkiem gotowej masy makowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować