Krówkowy sernik bez sera z kawałkami czekolady z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno.
Żółtka ucieramy z cukrami i dodajemy jogurty, olej, wsypujemy budynie, oraz pokruszoną czekoladę mleczną. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą pianę z białek i ręcznie oraz delikatnie ją mieszamy z jogurtową masą. Formę wykładamy papierem do pieczenia a dno biszkoptami. Wylewamy delikatnie masę jogurtową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 60 minut.
2.Po tym czasie gasimy piekarnik i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Kiedy ostygnie polewamy polewą czekoladową.
3.Polewa czekoladowa:
W rondelku bardzo mocno podgrzewamy śmietanę kremówkę i dodajemy pokruszoną czekoladę. Zestawiamy z ognia i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Studzimy i jeszcze płynna polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do stężenia polewy.
Komentarze