KRÓWKOWY SERNIK BEZ SERA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

5 (1 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, lekki, puszysty, łatwy i bardzo smaczny

  • 2 godz.

Składniki:

  • tradycyjna okrągła forma
    papier do pieczenia
    800 ml jogurtu naturalnego
    5 jajek
    2 duże budynie o smaku krówkowym
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki cukru kryształu
    paczka okrągłych biszkoptów
    1 mleczna czekolada
    1/2 szklanki oleju rzepakowego

    Polewa:
    200 g czekolady deserowej
    130 ml śmietany kremówki 30%
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Budynie

Krówkowy sernik bez sera z kawałkami czekolady z polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piecze się 1. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno.
    Żółtka ucieramy z cukrami i dodajemy jogurty, olej, wsypujemy budynie, oraz pokruszoną czekoladę mleczną. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą pianę z białek i ręcznie oraz delikatnie ją mieszamy z jogurtową masą. Formę wykładamy papierem do pieczenia a dno biszkoptami. Wylewamy delikatnie masę jogurtową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 60 minut.
  • ostygnięty z zastygniętą polewą  2. Po tym czasie gasimy piekarnik i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Kiedy ostygnie polewamy polewą czekoladową.
  • tak się prezentuje 3. Polewa czekoladowa:
    W rondelku bardzo mocno podgrzewamy śmietanę kremówkę i dodajemy pokruszoną czekoladę. Zestawiamy z ognia i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Studzimy i jeszcze płynna polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do stężenia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Jogurt naturalny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować