Królewskie ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladowa korona:
Czekolady mleczne oraz deserowe rozpuścić oddzielnie nad kąpielą wodną.
Pozostawić do ostudzenia.
Garnek lub miskę (z kwadratowym dnem )przekręcić do góry dnem , obwinąć folią aluminiową.
Garnek wstawić da zamrażalki , oblewać go na przemian czekoladą mleczną i deserową tworząc czekoladową miskę.
Pozostawić na 3-4 godz w zamrażalce.
Następnie zdjąć czekoladową miskę z garnka , oderwać delikatnie delikatnie folię aluminiową.
Miskę ponownie wstawić do zamrażalki.
2.Masa:Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie odstawić do wystudzenia.
Mleko skondensowane ubić na sztywną pianę z karmelem i wanilią.
Białka ubić na sztywną pianę z solą , wsypać cukier puder , zmiksować.
Do ubitego mleka dodać żelatynę oraz białka , wymieszać łyżką do połączenia się składników.
Masę wylać do czekoladowej miseczki.
Zostawić w zamrażalce do stężenia.
3.Polewa:Mleko skondensowane ubić na sztywną pianę , podzielić na dwie równe porcję.
Pierwszą porcję mleka podgrzać , rozpuścić w niej czekoladę deserową odstawić do wystudzenia , wylać na ciasto , zostawić do stężenia.
Resztę mleka także podgrzać , rozpuścić białą czekoladę , wylać na zastygniętą mleczną czekoladę , posypać cukrowymi groszkami.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Komentarze