Królewska szarlotka z bitą śmietaną

  • wyświetlono: 2604 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Do tego przepisu użyłam jabłek w kostkę ze słoika domowej roboty.

IrenaJa
  • 30min

Składniki

Biszkopt:
5 jajek
8 łyżek cukru
4 łyżki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
2 galaretki agrestowe
1 litrowy słoik jabłkowej kostki:
4 średniej wielkości jabłka
1 galaretka cytrynowa
Śmietana:
400 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
15 dag cukru
2,5 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Królewska szarlotka z bitą śmietaną

  • Jabłkowa kostka1. JABŁKOWA KOSTKA:
    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu (w 0,5l wody). Jabłka uciskamy w słoiku i zalewamy zimną bądź letnią galaretką. Pasteryzujemy 15-20 minut.
  • 2. BISZKOPT: Jajka z cukrem ubić, dodać resztę składników i powoli mieszać. Wylewamy w formę i pieczemy około 30 min. Upieczony studzimy.
  • 3. Galaretki agrestowe rozpuszczamy i do tężejącej dodajemy jabłka w kostkę ze słoika i wylewamy na biszkopt.
  • mniam4. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę i ubić na sztywną pianę. Wykładamy na masę jabłkową. Posypujemy startą czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmaki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Truskawki zapiekane pod maślaną kruszonką

Dodane przez: justi2401

Truskawki zapiekane pod kruszonką

Szybki w przygotowaniu, a przepyszny...

Sorbet ananasowo z truskawkami

Dodane przez: beciiaaa

Sorbet ananasowy z truskawkami

Pyszny i orzeźwiający deser na...

gofry

Dodane przez: czarrna

Gofry

Słodkie śniadanko :)

Eklerki z kremem czekoladowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Eklerki z kremem czekoladowym

Słodkie, rozpływające się w ustach,...

Pączki wiedeńskie

Dodane przez: czarrna

Pączki wiedeńskie

Szybki deser :)

Faworki

Dodane przez: czarrna

Faworki

U mnie w domu mówiło się na nie...